Davutoğlu: Vizesiz dolaşım için haziran ayını taahhüt ettiler

Davutoğlu: Vizesiz dolaşım için haziran ayını taahhüt ettiler

Başbakan Davutoğlu, serbest dolaşım için yapılan görüşmelerin sonunda Haziran 2016 yılında vizesiz dolaşımın taahhüt edildiğini söyledi.

BELÇİKA – Türkiye-AB Zirvesi sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Başbakan Davutoğlu serbest dolaşım için yapılan görüşmelerin sonunda Haziran 2016 yılında vizesiz dolaşımın uygulamaya geçeceğinin taahhüt edildiğini söyledi.

Brüksel’de gerçekleşen ve gecenin geç saatlerine kadar süren Türkiye – AB Zirvesi sonrasında, Başbakan Ahmet Davutoğlu , AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu: Haziran ayında serbest dolaşım olacağını taahhüt ettiler

Basın toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu Türkiye-AB Zirvesi’nde, sığınmacı krizinin çözümü, Türkiye ile AB arasında işbirliğinin güçlendirilmesi konularında bir dizi yapıcı öneriler sunduklarını belirterek şunları söyledi: “Bu günkü zirvede yeni ve yapıcı öneriler getirdik. Daha önceki zirvede aldığımız kararları uygulayacağız. İnsan kaçakçılarını caydırmak ve bunun önüne geçmek istiyoruz. Suriyeli mültecileri en çok kabul eden ülke Türkiye’dir. AB’den gelecek olan 3 milyar avro tamamen mülteciler için harcanacaktır. Yapılan görüşmeler sonunda bütün devlet başkanları, Haziran ayı içinde serbest dolaşımın olacağını taahhüt ettiler. Bizler, Türkiye’de gerekli yasal düzenlemeleri tamamlama konusunda üzerimize düşeni yapacağız. AB tarafı da kendi üzerine düşeni yapacak. En geç haziran sonunda Türk vatandaşlarının Schengen bölgesine vizesiz seyahat edebileceklerini umut ediyoruz.”

Davutoğlu: Gazetecilik suçundan kimse tutuklanmadı

Basın toplantısında sorulan sorular arasında Basın Özgürlüğü konusuna da değinen Başbakan Ahmet Davutoğlu gazetecilik suçundan kimsenin tutuklanmadığını, bazı örgütler için çalışan gazete ve gazeteciler hakkında hukukun işlediğini ve buna hukukun karar verdiğini dile getirdi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Türkiye’nin sığınmacı krizinin çözümü için sunduğu teklifle ilgili çalışmalara devam edileceğini ve 10 gün sonra yapılacak AB Liderler Zirvesi’nde yeniden ele alınacağını bildirdi. Türkiye’nin, Türk kara sularında yakalanan göçmenleri geri alacağını kaydeden Tusk, Türkiye’nin sunduğu yeni teklifi memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek şunları söyledi, Şu ilkeler temelinde birlikte çalışacağız Türkiye’den Yunanistan’a giden yeni düzensiz göçmenlerin geri gönderilmesi, vize serbestisi yol haritasının hızlandırılması, Suriyeli mültecilere harcanacak 3 milyar avronun tahsisinin hızlandırılması ve ek fonların kullanılması, üyelik müzakerelerinde yeni fasılların açılması için çalışmalar yapılması, Suriye’de daha güvenli olabilecek alan imkanlarına bakılması ve bir Suriyeliye karşı bir Suriyelinin yeniden yerleştirilmesi. Bu teklifle ilgili olarak bir sonraki AB Liderler Zirvesi’ne kadar Türk tarafıyla beraber çalışacağız.

Claude Juncker: Prensipte anlaştık

AB Komisyonu Başkanı Juncker da prensipte anlaşmaya vardıklarını belirterek, şöyle konuştu Türkiye, uluslararası korumaya muhtaç olmayan tüm göçmenleri hızlı bir şekilde geri alacak. Türkiye, Yunan adalarındaki Suriyeli sığınmacıları kabul edecek. Her kabul edilen bir Suriyeli için Türkiye’den bir Suriyeli AB’ye yerleştirilecek. Bu ezber bozan bir uygulama olacak. Yararlı bir uygulama olacak. Çünkü bir yandan insan kaçakçılığı şebekelerini çökerteceğiz öte yandan AB’ye yasal yollardan gelinmesi mümkün olacak. Böylece Suriyeliler, Ege’yi geçebilmek için kaçakçılara ödeme yapmak zorunda kalmayacak. Prensipte vardığımız bu anlaşma iyi bir tercih ve yasal olarak uygulanabilir. Ancak yeniden yerleştirmelerle ilgili daha fazla tartışılmaya ihtiyaç var. Prensipte anlaştık, AB Konseyi 10 gün içinde detaylara son şeklini verecek diye konuştu.

HABERE YORUM KAT