Cumhurbaşkanı adayı Fransız halkından özür diledi

Cumhurbaşkanı adayı Fransız halkından özür diledi

Fransa'da, ailesi hakkındaki yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelen merkez sağın cumhurbaşkanı adayı Fillon adaylıktan çekilmeyeceğini açıkladı.

PARİS - Fransa'da merkez sağın cumhurbaşkanı adayı François Fillon, düzenlediği basın toplantısında, eşi ve çocuklarının Meclis ve Senatoda danışman sıfatıyla çalışmaları konusunda kendisine yöneltilen suçlamaları yanıtladı.

Fillon'a savcıdan kötü haber

Hakkındaki suçlamaların "siyasi suikast ve linç girişimine” dönüştüğünü ileri süren Fillon, “Ben ve ailem yasa dışı hiçbir şey yapmadık. Adaylıktan çekilmem söz konusu değil. Ben ön seçimle seçmenlerin oyuyla aday oldum. Adaylığım devam ediyor ve yarından itibaren seçim kampanyasını başlatıyorum." dedi.

"Aldığı maaşı sonuna kadar hak ediyor"

Eşinin hiç çalışmadan maaş aldığı suçlamasının temelsiz ve haksız olduğunu söyleyen Fillon, eşi Penelope’un milletvekili sıfatıyla yaptığı çalışmalara danışmanı olarak aktif bir şekilde katkı verdiğini ve aldığı maaşı sonuna kadar hak ettiğini belirtti.

"Bu bir hataydı ve özür dilerim"

Parlamenterlerin yakınlarının danışman sıfatıyla çalışmasının kamuoyunda artık iyi karşılanmadığını anladığını ifade eden Fillon, şöyle devam etti:

"Fransa’da parlamenterlerin yakın akrabalarını danışman olarak çalıştırması yıllardır sürüyor ancak bunun artık iyi karşılanmadığı görülüyor. Ben eşim ve çocuklarımla çalışmaya öncelik vermiştim ancak bunun bir güvensizlik yarattığı görülüyor. Bu bir hataydı ve ben bu yüzden özür dilerim. Ben üç yıl önce ailemle çalışmaya son verdim."

"Dava açılırsa adaylıktan çekilirim"

Fillon, bir soru üzerine, hakkında dava açılması halinde adaylıktan çekileceğini söyledi.

Hakkındaki suçlamaların ardından anketlerde popülaritesinin düştüğünün hatırlatılması üzerine Fillon, merkez sağın aday adayları ile ilgili yarış öncesi anketlerde kendisine şans tanınmadığını hatırlattı ve "Anketler benim görüşümü değiştirmeyecek. Ben seçimlerde adayım ve bu yarışı kazanmak için adaylığım sürecek." dedi.

Hakkında suçlamalarla ilgili savcılığa ifade verdiğini kaydeden Fillon, eşi ve çocuklarına ödenen maaşlar ve mal varlığı ile ilgili bir listeyi internette kamuoyu ile paylaşacağını söyledi.

Ulusal Mali Suçlar Savcılığı, Fillon’un eşinin 8 yıl süreyle mecliste hiç çalışmadan “danışman” sıfatıyla 900 bin avro maaş aldığı ve siyasetçinin iki çocuğunun senatoda iki yıl süreyle hiç çalışmadan yine “danışman” sıfatıyla 84 bin avro maaş aldığı suçlaması üzerine ön soruşturma başlatmıştı.

HABERE YORUM KAT