CHP'den yeni 'evlilik yaşı' önerisi

CHP'den yeni 'evlilik yaşı' önerisi

CHP Milletvekili Mehmet Göker, “çocuk gelinler” olarak öne çıkan erken ve zorla evliliklerin engellenmesini amaçlayan bir yasa tasarısı hazırladı.

Çocuk gelinlerle ilgili çalışmalar yapan CHP Milletvekili Mehmet Göker, AKP'li milletvekillerini hazırladığı yasa teklifine destek vermeye çağırıyor.

Evlilik yaşının 18'e çıkarılmasıyla birlikte “çocuk gelinler” olarak öne çıkan erken ve zorla evliliklerin engellenmesini amaçlayan tasarıyı hazırlayan CHP'li Göker, “cinsel suçlar”ın da cezalarının artırılmasını önerdi. Tasarının kabul edilmesi halinde “cebir, tehdit ve hile olmaksızın 18 yaşını doldurmamış kişiyle cinsel ilişkide bulunan, 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır” hükmü getiriliyor.

18 yaşını tamamlamamış çocukların korunup kollanmaları, mağdur olmamalarının anayasal bir yükümlülük haline dönüştürülüp kamu görevlileri dahil toplumdaki tüm bireylerin bu konuda ayrı bir özen ve duyarlılık göstermeleri gerekiyor.

Şu değişiklikler gelecek 

Hükümetin öyle bir tutumu var ki, muhalefet partisi milletvekillerinin yasa önerilerini “yok” sayıyor. Kendileri yok saydığı gibi bu tür yasa tasarılarını hükümet de kolay kolay hazırlamıyor. CHP Milletvekili Mehmet Göker'in hazırladığı tasarıya destek verilirse, yasa değişikliğiyle şu yenilikler getirilecek:

– “Evlenme ile ergen olunur” ifadesi yasadan kaldırılacak, ergenlik yaşı 18'e çıkarılacak.

– Hakimin olağanüstü durumlarda 16 yaş olarak belirlediği evlilik izni 18'e çıkarılacak.

– “18 yaşından küçük çocuğun yasal temsilcisinin izni olmadan evlenemez” maddesi kaldırılacak.

– Yasadan “daha ergen yaşta ergin olsa bile” ifadesi kaldırılacak, ergenlik yaşının 18 olduğu belirtilecek.

– Yasayla, 15 yaşını tamamlamış çocuklara karşı yapılan her türlü cinsel davranış fiili 18 yaşına çıkarılacak.

– “15 yaşını bitirmiş çocukla cinsel ilişkide bulunan kişi” ibaresi 18 yaşına çıkarılacak ve fiili yapan şahıslara verilen ceza 3 yıldan 6 yıla yükseltilecek.

– “Mağdurun 15 yaşını bitirmemiş bir çocuk” ibaresi 18 yaşına çıkarılacak.
Yasa değişikliğine AKP destek vermedikçe bunun yasalaşması zor. “Çocuk gelinlerden”, küçüklere karşı taciz ve tecavüzlerden yakınıyorsanız, o zaman buyurun, yasa değişikliğine destek verin. 

Saygı Öztürk - Sözcü

HABERE YORUM KAT