CDU, çifte vatandaşlığı kaldıracak

CDU, çifte vatandaşlığı kaldıracak

Almanya'da iktidardaki CDU partisi çifte vatandaşlığa karşı çıkma kararı aldı.

BERLİN - Almanya'da iktidarda bulunan Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile çifte vatandaşlığın korunması yönünde varmış olduğu uzlaşmayı kaldırma kararı aldı. 

CDU'nun Essen kentinde devam eden parti kurultayında, çifte vatandaşlığa karşı çıkan CDU gençlik kolları "Genç Birlik" (Junge Union) tarafından sunulan bir önerge 300 oya karşı 319 oyla kabul edildi. 

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise bu konuda şiddetli tartışmaların yaşandığı parti kurultayında yaptığı konuşmada, SPD ile varılan uzlaşmadan vazgeçilmesinin iyi bir şey olmadığını belirterek, böyle bir kararın Almanya'da doğup büyüyen yabancı ailelerin çocuklarına bir darbe olacağını söyledi. 

CDU'nun SPD ile vardığı uzlaşmaya rağmen genel olarak çifte vatandaşlığa karşı olduğunu ifade eden Maiziere, buna karşın istisnai durumları da kabul ettiğini kaydetti. 

SPD'li Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas, konuya ilişkin yazılı açıklamasında, söz konusu kararın, anayasayı tümüyle destekleyen çifte vatandaşlığa sahip insanların büyük çoğunluğu için güvensizlik oyu niteliği taşıdığına dikkati çekerek, "Çifte vatandaşlığın kaldırılması, uyum konusunda geriye atılmış büyük bir adımdır." ifadesini kullandı. 

Çifte vatandaşlığın kaldırılmasına parti olarak karşı çıktıklarını vurgulayan Maas, CDU'nun çifte vatandaşlığın kaldırılmasını ancak aşırı sağcı "Almanya için Alternatif" (AfD) partisi ile gerçekleştirebileceğini kaydetti. 

Maas, çifte vatandaşlığa karşı çıkan insanların, henüz Almanya'daki gerçeklerin farkında olmadığını, bu uygulamanın Almanya'da doğup büyüyen isanların topluma tam olarak uyum sağlamalarına yardımcı olduğunu belirtti. 

Muhalefetteki Yeşiller Partisinin Federal Meclis Uyum Politikası Sözcüsü Volker Beck de yaptığı yazılı açıklamada, Almanya'da yetişen yabancıların ikinci sınıf vatandaş olmadığını, çifte vatandaşlığı destekleyenlerin, yabancı asıllı insanları toplumdan dışladığını ifade etti. 

Beck, Almanya'da doğup büyüyen yabancı asıllı insanların, çifte vatandaşlık hakkı verildiği takdirde kendilerini daha fazla topluma ait hissedeceklerini kaydetti.

Temmuz 2014'te Federal Mecliste (Bundestag) çıkarılan yasayla Almanya’da doğan ve bu ülkede 21 yaşına kadar en az 8 yıl yaşayan ya da 6 yıl okula giden gençlere çifte vatandaşlık hakkı veriliyor.

Almanya'da doğup büyüyen yabancı ailelerin çocukları 2014 yılı sonuna kadar yasal olarak önce doğrudan çifte vatandaş oluyor, daha sonra 18 ila 23 yaş arasında iki vatandaşlıktan sadece birini kabul etmek zorunda bırakılıyordu.

CDU ile SPD arasında varılan uzlaşma doğrultusunda 2014 yılı Aralık ayından beri bu gençler çifte vatandaşlığa sürekli olarak da sahip olabiliyor.

 

HABERE YORUM KAT