Bozdağ: ABD bir teröristi Türkiye’ye tercih etmeyecektir

Bozdağ: ABD bir teröristi Türkiye’ye tercih etmeyecektir

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Gülen'in iadesine ilişkin "ABD’nin bir teröristi Türkiye’ye tercih etmeyeceğine olan inancımızı hala koruyoruz” dedi.

WASHİNGTON - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, SETA Vakfı tarafından düzenlenen toplantıda "15 Temmuz Darbe Girişimi ve FETÖ Terör Örgütü" konulu bir konuşma yaptı. Bakan Bozdağ Washington’daki konuşmasında şunları kaydetti:

“Geçici tutuklanması talebimizi ve FETÖ kurucu ve yöneticisi Fethullah Gülen’in Amerika’da terör örgütünü fiilen yönetmesine son vermek için adımların atılması hususundaki Türkiye’nin beklentilerini aktardık. Türk halkı ve Türkiye devleti için Fethullah Gülen’in iadesinin ve bu maksatla tutuklanmasının yada geçici tutuklanmasının, faaliyetlerinin sonlandırılmasının ne kadar büyük bir önem taşıdığını birinci ağızdan sayın Bakan’a aktardık. Karşılıklı birbirimizi anlama konusunda faydalı bir görüşme olduğuna inanıyorum. İade sürecinin aramızdaki anlaşma çerçevesinde işletilmesini yine anlaşmaya göre hukuksal bir süreçten sonra gerçekleşeceğini sonlandırılacağını biz de biliyoruz. Türkiye yargısal sürecin ve hukukun göz ardı edilmesini değil yargısal süreç ve hukukun işletilerek iade sürecinin sonlandırılmasını talep etmektedir. ABD’nin saygın basın mensupları aracılığıyla ABD halkına da şunu buradan iletiyorum ki Türkiye halkının ABD halkını iyi anladığına ben inanıyorum. Bunun için de bir empatinin çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Sayın Başkan Obama’ya ve ailesine suikast girişiminde bulunulmuş olsa veya Beyaz Saray veya kongre bombalanmış olsa halkın üzerine savaş uçaklarından ve helikopterlerden bomba atılmış olsa, tank sürülmüş olsa, silahlarla hedef gözetilerek halk taransa sivil 241 ABD vatandaşı öldürülmüş olsa, 2144 vatandaş da yaralanmış olsa bütün bu eylemleri yapan teröristlerin, sevk ve idare edicisi kişi de Türkiye’de bulunmuş olsa, ABD böyşe bir teröristin serbest hareket etmesi konusunda hangi duyguya sahipse Türk halkı da aynı duyguyu taşımaktadır. ABD’nin bu noktadaki hassasiyetimizi bu açıdan da değerlendirmesi ve anlamlandırması gerektiğini düşünüyoruz” 


"Çocukların beynini yıkadılar"

“Buradan dost ve müttefik bir ülkenin adalet bakanı olarak bir hususun da altını çizmek isterim. FETÖ yapısı işleyişi faaliyetleri ve hedefleri itibariyle sadece Türkiye için değil, faaliyette bulunduğu bütün ülkeler için kamu düzenini bozucu büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Bu örgütün yapısı diğer terör örgütlerinin yapısına hiç benzememektedir. İşleyişi de çok farklı. Bir görünen gerçek var bir de görünmeyen ama asıl gerçek var. Bu örgüt çok kendini gizleyen ve faaliyette bulunduğu ülkeye karşı onların arzu ettiği şekilde görünen ve onlara karşı kendini gizleyen ama gerçekte göründüklerinin çok dışında faaliyetler yapan bir örgüttür. Eğitim, din gibi toplumu ilgilendiren konular üzerinden hepimizin zaaf noktası olan çocuklarımız üzerinden bize yaklaşmakta, sonra çocuklarımızı örgütün ideolojisi doğrultusunda eğitip beyinlerini yıkamakta, sonra da bunları devletin içine sivil topluma hayatın her alanına yerleştirmek üzere örgütün hedefleri doğrultusunda kullanabilmektedir. Öncelikli hedef güçlü bir alt yapı oluşturmak, PR oluşturmak karar vericileri etkilemek karar verici olmak ve bulunduğu her alanda hakim olmak. Bunun içinde suçları da çok cesur bir biçimde işlemektedir. Size iki örnek vermek isterim bir tanesi Türk Genel Kurmay Başkanı’nın yaveri Levent Türkkan ifadesinde, her gün Genel Kurmay Başkanının odasına bir dinleme cihazı koyduğunu ve akşam bunu aldığını, örgüt içindeki abi dediği bir üstüne verdiğini itiraf etti daha sonra abi dediği üstü yakalandı, o da kendisine verilen bilgileri bir üstünü verdiğini ve Fethullah Gülen’e bilgileri ilettiklerini itiraf etti. Tabi bu onların dini ve eğitimi daha iyi, anlamalarına mı neden oluyor onu sizin takdirinize bırakıyorum. ABD’de şu anda bu örgütün sahibi olduğu dernekler tarafından işletilen 146 civarında okul var. ABD eyalet bütçelerinden her yıl bu okullara 5 yüz milyon dolar para aktarılmaktadır. Türkiye’den bu örgüte çok ciddi miktarlarda para aktarıldığına da soruşturma makamlarının elde ettiği bilgiler arasında. Karar para aklama konusunda bu örgütün üzerine dünyada başka var mı bilmem. Kaliforniya’da inceleme sonucu 3 okulun kapatıldığına dair bir bilgi var, onu da paylaşmak isterim” 


"İlişkileri olumsuz etkiliyor"

“Gülen’in iade sürecinin uzaması Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri de olumsuz etkilemektedir. 241 kişinin katline sebep olan, birinin serbestçe elini kolunu sallayarak dolaşması terör örgütünü yönetmesini hem kabullenemiyoruz hem de anlamakta zorlanıyoruz. ABD için Usame Bin Ladin ne anlam ifade ediyorsa Türk halkı ve Türkiye devleti için de Gülen aynı anlamı ifade etmektedir. Biz ABD’nin terör örgütü kurucusu olan terörist Gülen’e ABD dostluğunu feda etmeyeceğine inanıyoruz.” 


"4 dosya yolladık"

“Gülenin iadesine ilişkin 4 ayrı dosya gönderdik daha önce. Bu dosyayla ilgili geçici tutuklama talebi de ilettik. ABD yetkilileri bu dosyalar içerisinde bilgilerin özetini istediler, biz delilleri özetleyen bir ek dosya daha gönderdik. Bakan Loretta Lynch bu konuları yüz yüze görüşelim diye bize mektup yazdı, biz kendilerine cevap verdik, uzman bir heyet geldi 23-24 Ağustos’ta bu dosyaları detaylı ele aldılar. Görüşmeler sırasında bazı ek bilgi ve belge talepleri oldu 3 ayrı klasörü sayın bakana sunduk. Dün bakana sunduğumuz belgeler darbe teşebbüsünden önce Gülen’in işlediği suçlara ilişkin bilgi ve belgelerdir. Geçici tutuklama talebini 10 Eylül’de ABD makamlarına ilettik. Bu talebin içinde Gülen’in darbe teşebbüsünü sevk ve idare ettiğine ve bu teşebbüste bulunanların Gülen’in talimatıyla yaptığına dair yeterinden fazla delil ekledik.”


"Süre konuşulmadı"

“Herhangi bir süre konuşulmadı iade sürecine ilişkin aramızdaki anlaşmanın maddelerine ilişkin karşılıklı görüşmemiz oldu. Ayrıca bunun yargısal bir süreç gerektirdiği ortada. Bakan iadenin aleyhinde veya lehinde bir söz sarf etmedi ama bu süreci samimi olarak işletmek istediklerini bize ilettiler.”


"Sürecin hızlanması önemli"

“Biz Türkiye olarak aramızdaki adli iade anlaşmasının neler içerdiğini çok iyi biliyoruz. ABD makamları da çok iyi biliyor. Bizim iade için taleplerimiz iletirken hukuku ve yargısal süreci bir kenara bırakmak gibi bir talebimiz olmadı. Bizim talebimiz anlaşmaya uygundur, sürecin hızlandırılması bizim için önemlidir”. 


"Gülen adil yargılanacak"

“Gülen’in Türkiye’ye iadesi halinde Türkiye’de adil yargılanacağından kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye demokratik bir hukuk devletidir. Türkiye’de adil yargılama hakkı temel bir haktır. Tabi sürecin uzaması ve sürecin uzaması Türkiye Amerika ilişkilerine hiç kuşkunuz olmasın çok büyük darbe vuracaktır. ABD’nin bir teröristi Türkiye’ye tercih etmeyeceğine olan inancımızı hala koruyoruz.”

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT