Böhmermann'ın şiirini Meclis kürsüsünde okudu

Böhmermann'ın şiirini Meclis kürsüsünde okudu

CDU Milletvekili Seif'in, Böhmermann'ın şiirini Meclis'te okuması eleştirilere neden oldu.

BERLİN - Alman Milletvekili Detlef Seif, komedyen Jan Böhmermann'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret eden şiiriyle ifade özgürlüğünün sınırlarını aştığını söyledi.

Federal mecliste ceza kanununda hakaret suçunun tartışıldığı oturumda konuşan Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) milletvekili Detlef Seif, Böhmermann’ın şiirinin, kişi onurunu zedeleyici ifadeler içerdiğini, bunun hakaret olup olmadığına mahkemenin karar vermesi gerektiğini kaydetti.

Oturumda bazı muhalefet milletvekillerinin, şiirin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği görüşlerine tepki gösteren Seif, “Aslında bunu yapmak istemiyordum ama şimdi onu okuyacağım. Böylece gerçekten de ne yazdığı anlaşılsın” diyerek tartışmalı şiirin tamamını okudu.

"Açıkça kişinin onurunu hedef alan ifadeler var"

Kamuoyunun uzun süredir Böhmermann’ı konuştuğunu, ancak şiirin tamamını okumadan fikir sahibi olduğunu kaydeden Seif, “Burada açıkça bir kişinin onurunu hedef alan ifadeler var. Bunun ifade ve basın özgürlüğü sınırları içinde olup olmadığına artık mahkeme karar verecek” dedi.

Milletvekili, partisinin lideri Başbakan Angela Merkel’in, ceza yasasının 103. maddesi uyarınca ve Türkiye’nin talebi üzerine, Böhmermann hakkında soruşturma açılmasına izin vermesinin doğru bir karar olduğunu vurguladı.

Muhalefet partilerinin, ceza kanununda yabancı liderlere hakaretin cezalandırılmasını düzenleyen 103. maddesinin derhal kaldırılması talebine de değinen Seif, bu madde kaldırılsa bile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Böhmermann’a açtığı davanın düşmeyeceğini vurguladı.

Milletvekili, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Böhmermann hakkında ceza kanununun 185. maddesi kapsamında bireysel olarak da hakaret gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduğuna dikkati çekti. 

HABERE YORUM KAT