Belçika Türkiye ile 'yabancı savaşçı anlaşması' istiyor

Belçika Türkiye ile 'yabancı savaşçı anlaşması' istiyor

Belçika, Türkiye ile AB arasında yabancı savaşçıların hareketlerinin izlenmesine yönelik bir anlaşma yapılmasını talep etti.

BRÜKSEL - Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon, AB Adalet ve İçişleri Konseyi toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye ile AB arasında yabancı savaşçıların hareketlerinin izlenmesine ilişkin bir anlaşma yapılmasına yönelik çalışılması gerektiğini bildirdi. Sorunun çözümü için AB Komisyonu’nun Türkiye ile anlaşma yapılmasında hemfikir olduğunu söyleyen Jambon, sınır dışı edilecek kişilerin sadece ülkelerine gönderilmesi gerektiğini kaydetti.

Söz konusu düzenleme için, AB vatandaşlarının sınır dışı edilirken istedikleri AB ülkesine gitmeleri hakkında düzenlemeye gidilmesi gerekiyor.

Belçika’da 22 Mart tarihinde gerçekleştirilen terör saldırılarında yer alan İbrahim El Bakraoui, geçen sene Türkiye tarafından Suriye sınırında yakalanarak sınır dışı edilmişti. Bakraoui, AB vatandaşı olduğu için Belçika'ya değil Hollanda'ya gitmeyi tercih etmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu yöndeki açıklamasının ardından Belçika'da Bakan Jambon’un yanı sıra Adalet Bakanı Koen Geens istifa etmiş, ancak istifaları Başbakan Charles Michel tarafından kabul edilmemişti. Jambon, saldırılara ilişkin Parlamentoda bir oturum sırasında Türkiye’deki Belçikalı irtibat görevlisinin işini yapmadığını söylemişti.

Öte yandan, Belçika, terör örgütleri PKK ve DHKP-C'nin liderlerine ev sahipliği yapıyor. Bu terör örgütleri sık sık Belçika’daki Federal Parlamento dahil resmi kurumlarda ve kamuya açık alanlarda Türkiye karşıtı toplantılar ve etkinlikler gerçekleştiriyor.

HABERE YORUM KAT