Bakanlık para kaçıran gurbetçiyi mağdur etmeyecek

Bakanlık para kaçıran gurbetçiyi mağdur etmeyecek

Avrupa'yla imzalanan Otomatik Bilgi Transferi Anlaşması'yla Türkiye'deki tapular ve banka hesapları 10 yıl geriye dönük incelenecek. Ancak Maliye Bakanlığı, Türkiye'de parası olup da Avrupa'da sosyal yardım alanların mağdur edilmeyeceğini açıkladı.

FRANKFURT - Türkiye ile Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı üyes, 57 ülke arasında Otomatik Bilgi Transferi Anlaşması imzalandı. Esas itibariyle vergi kaçakçılığını önlemek amaçlı olarak imzalanan bu anlaşma, Avrupa'da sosyal yardım almasına rağmen Türkiye'de mal mülk sahibi olan veya bankada parası bulunan gurbetçileri de telaşlandırdı.

Anlaşmaya göre bir kişinin imzacı ülkelerden birinde parası veya tapulu malı olup olmadığı 10 yıl geriye dönük olarak incelenebilecek. Bu durumda sosyal yardım kurumları da vatandaşlardan ödedikleri yardımları geri isteyebilecekler.

1 Ocak 2018 itibariyle yürürlüğe girecek olan anlaşmayla ilgili Türkiye'de yayın yapan hükümet destekçisi Diriliş Postası gazetesine açıklama yapan bir Maliye Bakanlığı yetkilisi Sevgi Yandaşbaş, bilgi paylaşımının mecburi olmadığını söyledi. Özellikle Almanya'da ve Fransa'da yoğun olarak yaşayan gurbetçilerin sosyal yardımlaşma kapsamında cezaya çarptırılmaması için bakanlığın hassas davranacağını vurgulayan yetkili, "Türkiye’ye ziyarete geldiklerinde içinde barınabilecekleri evlerinin dahi bilgi paylaşım kapsamında değerlendirileceği iddialarına karşılık, yurtdışında gurbetçi olan vatandaşlarımızın mağdur olmaması için bakanlığımız ne gerekiyorsa onu yerine getirecektir” ifadelerini kullandı.

Anlaşmaya göre, yaşadığı yabancı ülkede sosyal yardım almakta olup da Türkiye’de parası ve faiz geliri olanların haksız yere yardım aldıkları sonucuna varılacak ve haklarında kanuni işlemler yapılabilecek. 

HABERE YORUM KAT
1 Yorum