'Avrupa'ya, Almanya'ya, babama layık değil'

'Avrupa'ya, Almanya'ya, babama layık değil'

Almanya’nın eski Başbakanı Helmut Kohl’un büyük oğlu Walter Kohl, 16 Haziran’da hayatını kaybeden babası için yapılacak cenaze törenini eleştirdi.

BERLİN - Kohl, ‘Die Zeit’ gazetesine yaptığı açıklamada, babasını layık olduğu şekliyle uğurlamayı arzu ettiğini söyledi. Babasının, ‘Almanya’nın birliği ile Avrupa’nın birlikteliğini aynı madalyanın iki tarafı’ olarak gördüğünü ve cenaze töreninin de buna göre şekillenmesi gerektiğini savunan Kohl, “Bir haftadır devam eden tartışmaları sessizce takip ettim. Şimdiye kadarki gelişmelerin Avrupa’ya, Almanya’ya ve babama layık olduğunu düşünmüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Kohl, babası için Strazburg’daki törenin ardından Almanya’nın başkenti Berlin’deki tarihi Brandenburg Kapısı’nın önünde devlet töreni düzenlenmesini de arzu ettiğine dikkati çekerek, babasının da bunu isteyeceğinden emin olduğunu kaydetti.

Dini törene katılmayacak 

Helmut Kohl’un eşinin yanına, Ludwigshafen’deki aile mezarlığına defnedilmemesini de eleştiren Kohl, “Bu kararı yanlış buluyorum. Annem on yıllarca onu taşıdı. Helmut Kohl da her zaman hayat eserinin eşi olmadan mümkün olamayacağını vurguladı” ifadesini kullandı. Walter Kohl, Speyer’de düzenlenecek dini törene katılmayacağını da sözlerine ekledi.

Helmut Kohl için 1 Temmuz’da Strazburg’daki Avrupa Parlamentosunda ‘Avrupa Devlet Töreni’ düzenleneceği, ardından Almanya’nın Speyer kentinde dini ve askeri tören yapılacağı açıklanmıştı. Kohl, aile mezarlığı yerine Speyer kentindeki mezarlıkta defnedilecek.

HABERE YORUM KAT