Avrupa'daki Türk girişimci sayısı 149 bine ulaştı

Avrupa'daki Türk girişimci sayısı 149 bine ulaştı

Sadece Almanya'da 77 bin 200 Türkiye kökenli girişimci olduğuna belirten TAVAK Başkanı Şen, bu işverenlerin Almanya ekonomisi için yadsınamayacak düzeyde olduğunu kaydetti.

BERLİN - Avrupa Birliği (AB) sınırları içerisindeki Türk girişimci sayısının 149 bine ulaştığı açıklandı.

Türkiye Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) tarafından 2016 yılı için yapılan araştırma sonucuna göre, Almanya'da 3 milyon 100 bin Türk yaşarken, bunlardan Türkiye pasaportu taşıyanların sayısının 1 milyon 700 bin civarında.

Rapora göre, AB sınırları içindeki Türk girişimci sayısı ise 149 bine çıktı.

TAVAK Başkanı Faruk Şen, araştırma sonuçlarında AB içinde 3,5 milyon çalışan Türkiye kökenli olduğunun görüldüğünü, bunun tüm AB içinde çalışanlar arasında yüzde 0,67 oranına tekabül ettiğini ve gayri safi yurtiçi hasılasının 108 milyar avro olduğunu bildirdi.

Almanya'da yaşayan Türklerin yıllık gelirinin yaklaşık 18,4 milyar avro olduğunu ifade eden Şen, bunun 16,6 milyar avrosunun harcamalar için kullanıldığını, kalan yaklaşık 1,8 milyar avronun ise tasarruf edilebildiğini belirtti.

Sadece Almanya'da 77 bin 200 Türkiye kökenli girişimci olduğuna işaret eden Şen, bu işverenlerin Almanya ekonomisi için yadsınamayacak düzeyde olduğunu kaydetti.

Faruk Şen, 2006 ila 2012 yıllarında Almanya'dan Türkiye'ye 253 bin geri dönüş yapıldığını da aktardı.

Şen, 2023 yılında Almanya'daki Türkiye kökenli işveren girişimci sayısının 95 bini bulmasını tahmin ettiklerini vurgulayarak, "Ayrıca yapılan bu araştırma sonucunun en büyük özelliği, AB ile Türkiye arasında yaşanan bazı olumsuzluklara rağmen sayı bazında bir gerileme olmadığını, sadece ciro ve karda bir azalma olduğunu göstermesi oldu." dedi.

AB içinde Türk girişimcilerin 126 ayrı sektörde yatırım yaptığının altını çizen Şen, diğer göçmen kökenli girişimcilerin ise sadece 5 branşta yatırıma yöneldiğine dikkati çekti.

Şen, Türk girişimcilerin firmalarında genç öğrenciler için meslek eğitimi verdiğini, bunun da Türk girişimcilerin başarı hanesine ayrıca yazıldığını kaydetti.

HABERE YORUM KAT