AP: Macaristan hukuk devletini yıkıyor

AP: Macaristan hukuk devletini yıkıyor

Avrupa Parlamentosu Milletvekili Niedermüller, ''Macar hükümeti, Avrupa kanunlarına uyduğunu söylüyor ama tamamen yalan söylüyor. Avrupayı korumuyorlar bilakis hukuk devletini yıkıyorlar.''

BUDAPEŞTE - Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Peter Niedermüller, Uluslararası Af Örgütü'nün, Macaristan'daki sığınmacı durumu hakkında yayınladığı raporu değerlendirdi.

Raporda, mültecilerin sınırda baskı ve şiddete maruz kalarak hukuksuzca gözaltında tutulduklarını, hiçbir değerlendirme yapılmadan sınır dışı edildiklerini belirten Niedermüller, ''Avrupa Birliği, Macaristan-Sırbistan sınırında oluşan insanlık dışı ve hukuku çiğneyen duruma müdahale etmeli. Bu sadece Macaristan'ın değil aynı zamanda Avrupa'nın ayıbıdır.'' dedi.

"Hukuk devletini yıkıyorlar"

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin de geçen dönemde Macar kolluk güçlerinin mültecilere karşı yüzden fazla olayda aşırı güç kullandığını açıkladığına dikkat çeken Niedermüller, ''Macar hükümeti, Avrupa kanunlarına uyduğunu söylüyor ama tamamen yalan söylüyor. Aslında tam tersine, Orbanlar bilerek ve sistematik bir şekilde AB ve uluslararası hukuk kurallarını çiğniyor. Avrupayı korumuyorlar bilakis ahlaki temellerini ve hukuk devletini yıkıyorlar.'' ifadesini kullandı.

Milletvekili ayrıca, konunun bir an önce Avrupa Birliği'nin Göç, İçişleri ve Vatandaşlık Komisyonunda ele alınması gerektiğini söyledi.

Uluslararası Af Örgütü tarafından bugün yayımlanan 30 sayfalık raporda, Macar yetkililerin aralarında çocukların da bulunduğu binlerce sığınmacıya şiddet uyguladığı, sığınmacıları hukuksuzca gözaltında tutarak sınır dışı ettiği belirtmiş, ''Macaristan Başbakanı Viktor Orban, hukuk devletini korku yönetimiyle değiştirdi. Mülteciler ve sığınmacıların Macaristan'a girişinin kasıtlı olarak engellenmesinin yanı sıra onlara yapılan saldırılar da yaygın ve olağan hale geldi. Mültecilere uygulanan korkunç muamele ve iltica başvurularındaki karışıklığın hedefi sığınmacıları her geçen gün daha da askerileştirilen Macar sınırlarından uzak tutmak. Macaristan'ın AB'nin hukuk kurallarını ihlal etmesine karşı Avrupalı liderlerin harekete geçmemeleri, yabancı düşmanları ve popülistlerin elini güçlendiriyor. Bu hukuk devletinin yapısına ve insan haklarının uygulanmasına bir tehdittir.'' ifadelerine yer verilmişti.

HABERE YORUM KAT