Almanya'dan, Türkiye’ye silah sevkiyatına onay

Almanya'dan, Türkiye’ye silah sevkiyatına onay

Türkiye'de yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında, Türkiye'nin silah talebini 11 kez geri çeviren Almanya, 54 kez onay verdi.

BERLİN - Hafta başında Sol Parti Milletvekili Jan van Aken'in soru önergesine yanıt veren Alman Ekonomi Bakanlığı, Kasım 2016'dan bu tarafa Türkiye'nin silah talebinin 11 kez geri çevrildiğini açıklamıştı.

Alman Yeşiller Milletvekili Özcan Mutlu'nun soru önergesine verilen yanıta göre ise, Almanya 1 Ocak 2017'den bu tarafa 54 kez Türkiye'ye yönelik silah sevkiyatına onay verdi. Yaklaşık iki buçuk aylık bir dönemde satışına onay verilen sevkiyat miktarının 21 milyon 800 bin avro değerinde olduğu belirtildi.

Onay verilen sevkiyatlar arasında en büyük kalemi 18 milyon euroluk meblağ ile bombalar, torpido ve füzeler oluşturuyor. Kamu kanalı ARD'nin internet sayfasında yer alan haberde, savaş gemileri için elektronik ve askeri yazılımın yanı sıra, sekiz defa onay verilen ve sayısı bilinmeyen miktarda tabanca da sevkiyatına izin verilen askeri malzemeler arasında.

Aylık ortalama 7 milyon Euro

Resmi verilere göre, Almanya, 2016 yılında Türkiye'ye toplamda 84 milyon euroluk silah sevkiyatına onay verdi. Bu, geçen yıl Türkiye'ye yapılan sevkiyatın aylık ortalama 7 milyon Euro olduğu anlamına gelirken, 2017 yılı içerisinde ise, bakanlığın açıkladığı rakamlara göre, aylık ortalama 9 milyon euroya çıktığı görüldü.

Alman Hükümetinin mevcut gelişmelere rağmen, Türkiye'ye silah sevkiyatına devam ettiğini kaydeden Özcan Mutlu, "Almanya'nın durumu anlaması ve silah sevkiyatını durdurması için daha ne yaşanması gerekiyor" diyerek, silah sevkiyatının sürmesini eleştirdi.

 

HABERE YORUM KAT