'Almanya'daki Türkler vergi iadesinden faydalanmıyorlar'

'Almanya'daki Türkler vergi iadesinden faydalanmıyorlar'

Bel fıtığı, boyun fıtığı, şeker hastalığı, kalp hastalığı gibi rahatsızlığı olanların engelli belgesi alabileceğini hatırlata Vergi Danışmanı Demir, Türklerin bilgi eksiliğinden ötürü vergi iadesinden tam faydalanmadığının altını çizdi.

KÖLN - Almanya’da vergi danışmanı olarak görev yapan Ali Demir, Türklerin bilgi eksiliğinden ötürü birçok kalemdeki vergi iadesinden faydalanmadığını ve bu nedenle her yıl yüksek miktarda paranın devlete kaldığını ifade etti. 

En çok unutulan veya hata yapılan kalemleri hatırlatan Ali Demir, Türkiye’den isteğe bağlı emekli olmak için SGK’ya yatırılan primlerin Almanya’da vergiden düşürülebileceğini söyledi. Çocuklarını eğitim için yurt dışına gönderen aileler de bunlara için yaptıkları masrafları vergiden düşebiliyor.

Vergi Danışmanı Ali Demir, çeşitli rahatsızlığı bulunan Türklerin hakları olduğu halde engelli belgesi almadıklarına da dikkati çekti. Demir, engellilik derecesi veya belge üzerinde bulunan ve kişinin engel türünü gösteren harflere göre, değişik oranlardavergi muafiyeti bulunduğunu hatırlattı ve şunları söyledi:

 

"300 avro için heder etmeyin" 

“Türkiye SGK’dan borçlanarak emekli olmak için bir kişi 18 ile 20 bin Euro arasında para yatırıyor. Bu parayı Almanya’da emeklilik primleri olarak düşürebilirler. Buna tekabül eden vergi iadesi 4 ile 5 bin Euro arasındadır. Bir çok kişi unutuyor veya korktuğu için bildirmiyor. Çünkü, ‘Almanlar Türkiye’deki emekli aylığımızı tespit ederlerse bizden bunun vergisini alırlar’ diye düşünüyorlar. Almanya ile Türkiye arasında sosyal sigortalar konusunda ikili anlaşma var, bunu zaten öğrenecekler. Türkiye’de alınan emekli maaşının Almanya’da sadece yarısı vergiye tabidir. Bir kişi 400 Euro emekli maaşı alıyorsa 200 Euro’su vergiye tabi. Yani senede 2 bin 400 Euro yapar, buna tekabül eden vergi ise 250-300 Euro arasındadır. Bunun için 4-5 bin Euro vergi iadesini heder etmesinler, bildirsinler.”

 

Çocuk parası almıyorsanız... 

Yurt dışında okuyan çocukların masrafları konusuna da değinen Ali Demir, “Aileler eğer çocuk parası almıyorlarsa yurt dışında eğitim için yaptıkları bütün masrafları vergiden düşürebilirler. Eğer çocuk parası alıyorlarsa bu okul masraflarının yüzde 30’unu vergiden düşürmek mümkündür” dedi.

 

"Engelli belgesi almaktan çekinmeyin" 

Bel fıtığı, boyun fıtığı, şeker hastalığı, kalp hastalığı gibi rahatsızlığı olanların engelli belgesi alabileceğini hatırlatan Demir, “Örneğin yüzde 70 engelli birinin işe hem gidiş hem geliş mesafesi hesaplanarak vergiden düşürülür. Engellilik derecesine göre vergiden düşürülecek miktarlar ise yüzde 40’dan itibaren 570 avro, yüzde 50 olunca 750 avro, yüzde 100 olunca 3 bin 700 avro kadardır. Bizim vatandaşlarımız engelli belgesi alırlarsa işyerinde sorun yaşayacaklarını düşünüyorlar. Oysa sorun yaşamak bir yana bir çalışan olarak işyerindeki hakları daha da artar” diye konuştu.

Hakan Aytaş

HABERE YORUM KAT
7 Yorum