'Almanya'da sistematik ayrımcılık var'

'Almanya'da sistematik ayrımcılık var'

SPD'nin toplantısında konuşan Dr. Türkan Kanbıçak, Almanya'da okullar başta olmak üzere birçok kurumda bireysel değli, sistematik bir ayrımcılık yapıldığını söyledi.

FRANKFURT - Jusos ve SPD Frankfurt, Dornbusch, Eschersheim, Ginnheim ve Westend teşkilatı, NSU cinayetleri konusunda bir toplantı düzenledi. Eyalet Milletvekili Turgut Yüksel'in moderasyonunu üstlendiği toplantıda, Fritz Bauer Enstitüsü Pedagoji Merkezi Uzmanı ve Fulda Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Türkan Kanbıçak, aynı zamanda NSU Araştırma Komisyonu Üyesi olan Milletvekili Nancy Feaser ile  Maximilian Pichl birer konuşma yaptılar. 

'Irkçılık sadece aşırı sağ meselesi değil'

TSV Ginnheim salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Dr. Kanbıçak, NSU'nun sadece katiller Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt ve Beate Zschäpe meselesi olmadığını söyledi. Almanya'da sistematik bir ayrımcılık sorunu olduğunu kaydeden Dr. Kanbıçak, "İnsanların başkaları hakkındaki fikirlerinin altında bir sınıflandırma var. Her gördükleri, konuştukları kişileri beyaz, erkek, Hristiyan diye kategorilere ayırıyorlar. Ayrımcılık sadece toplumda ve bireysel ilişkilerde değil, kurumlarda da var. Özellikle eğitim kurumlarında azınlıklara uygulanan ayrımcılık, bu konuyu toplumsal bir sorun haline getiriyor. Mesele sadece aşırı sağ meselesi değil. Irkçılık bir sistem sorunudur" diye konuştu.

'Döner katilleri dediler'

50 yıldır Almanya'da çok kültürlü bir hayat yaşanmasına rağmen Almanya'nın kendini bir göçmen ülkesi olarak tanımlamadığını hatırlatan Dr. Kanbıçak, "Poliste, okulda olanlar bireysel hatalar sonucu yaşanmıyor. Bunlar sistemde kaynaklanan bir ayrımcılık sorunudur. NSU cinayetlerinde ilk etapta hemen 'döner katilleri' dediler. Ancak ben hiç 'sosis katili' diye bir şey duymadım. Burada bile semboller üzerinden ayrımcılık yapılıyor" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT