Almanya'da ilk göçmen esnaf fuarı yapıldı

Almanya'da ilk göçmen esnaf fuarı yapıldı

Almanya'nın ilk göçmen esnaf fuarı Lahr kentinde gerçekleşti.

LAHR - Almanya'nın Lahr kentinde dün akşam ilk göçmen esnaf fuarı "Ekonomik Forum" ismi altında yapıldı. Fuara Lahr kenti ve çevresinden 30 göçmen kökenli esnaf kurdukları stantlarda ürünlerini tanıttı.

Fuara katılan esnafların yaklaşık yarısı Türk esnaflar oldu. Stantlarda Türk mutfağın damak tatları içinde tatlı çeşitleri, kebap, hamur işleri fuara gelen davetlilere ikram edildi. Değişik sektörde istihdam sağlayan göçmen esnaflar fuarına Lahr Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri katıldı.

İlke imza atan Lahr Belediye Başkanı Dr.Wolfgang Müller konuşmasında göçmenleri şu sözlerle övdü'Kentimizde 114 farklı ülkeden göçmen yaşıyor. Artık onlar göçmen değiller. Yeni bir kelime bulmamız lazım. Lahr kentinde yaşayan herkes buralıdır. Lahrlıdır. Kentimiz renkli bir şehirdir.

Son 10 yılda Almanya'da göçmen sayısı yüzde 9 arttı. Göçmenlerin kendi kurdukları iş yeri sayısı ise yüzde 33 arttı. Almanya'da göçmenler 2006 yılında 950 bin istihdam sağlarken 2015 yılında bu sayı 1,3 milyona çıktı. Göçmenlerin ticari başarısı giderek artıyor bu sadece ekonomik olarak değil siyasi olarak çok önemli. Hepiniz yaşadığınız Almanya'ya istihdam sağlıyorsunuz. Hepimiz gurur duyuyoruz" dedi.

Lahr Belediyesi Ticari Gelişme Uzmanı Dr. Jochen Siegele ise "Kentimize ekonomik destek olan göçmen iş verenlerin başarılı çalışmaları hepimizi onurlandırıyor. Bu sayının ilerdeki yıllarda yükselmesini bekliyoruz" diye konuştu. Fuara çok sayıda Alman esnaf, belediye encümenleri stantları gezerek bilgi edindiler. Göçmen esnaflar fuarda davetlilere mesleklerini, iş hayatına nasıl atıldıklarını örneklerle yaşanan tecrübeleri anlattı.

Levent Gündüz

 

HABERE YORUM KAT