Almanya’da canlı bomba saldırısı

Almanya’da canlı bomba saldırısı

Almanya'nın Bavyera Eyaleti'nde meydana gelen patlamada canlı bomba olduğu tespit edilen 1 Suriyeli yaşamını yitirdi, 12 kişi ise ağır yaralandı.

ANSBACH - Almanya'nın Bavyera Eyaleti'ndeki Ansbach kentinde meydana gelen patlamada canlı bomba olduğu tespit edilen 1 Suriyeli yaşamını yitirdi, 12 kişi ise ağır yaralandı.

Festival alanına girmeye çalıştı 

Pazar günü saat 22.12 sularında meydana gelen patlamanın ilk anda, bir restorandaki gaz kaçağından kaynaklandığı düşünüldü. Ancak polisin yaptığı incelemeler sonunda olayın canlı bomba saldırısı olduğu anlaşıldı. Görgü tanıklarının ifadelerine göre, 27 yaşındaki Suriyeli canlı bomba, kent merkezinde düzenlenen ve 2 bin 500 kişinin bulunduğu "Ansbach Open" adlı müzik festivalinin yapıldığı alana girmek istedi. Bileti olmadığı için konser alanına alınmayan ve yanında sırt çantası bulunan Suriyeli bu esnada kendisini patlattı. 

İltica başvurusu reddedimiş 

Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann patlamanın ardından Berlin ziyaretini yarıda keserek Arnsbach'a geldi. Bombanın parça tesirli olduğunu açıklayan İçişleri Bakanı Herrmann, saldırganın iki yıl önce Almanya'ya gelen bir sığınmacı olduğunu ifade etti. Herrmann, Suriyeli gencin kardeşinin sığınma talebinin kabul edilmediğini belirtti. 
Herrmann'ın verdiği bilgiye göre, iltica talebi reddedilen ve Almanya'da kısa süreli vizelerle kalan Suriyeli, daha önce iki kez intihara kalkıştı.

Saldırgan psikiyatri kliniğinde bir süre tedavi de gördü. Joachim Herrmann, "Saldırgan sadece kendi yaşamına mı son vermek istiyordu yoksa diğer insanlarıda mı öldürmek istiyordu şu an bilemiyoruz" dedi. 

Yaklaşık 200 polisin saldırıyla ilgili araştırmaları sürüyor. Bild gazetesi ilk bulgularda saldırganın terör örgütü IŞİD ile bağına yönelik bir bulguya rastlanmadığını duyurdu.

Herrmann, saldırganın uzun zamandan beri Ansbach kentinde sınır dışı edilmesinin ertelenmesi kapsamında verilen geçici oturma izni ile Almanya'da kalabildiğini belirterek, olayın terör saldırısı olup olmadığını da araştıracaklarını kaydetti.

Söz konusu kişinin geçmişte iki kez intihar etmeyi denediğini ve bundan dolayı psikiyatri kliniğinde muayene olduğunu anlatan Herrmann, "Bu kişinin intihar etmek mi yoksa başka insanları ölüme götürmek mi istediğini bilmiyoruz. Bunu gelecek günlerde açıklığa kavuşturmamız lazım" diye konuştu.

Şans eseri daha fazla insanın zarar görmediğini dile getiren Herrmann, bu olayın arka planını aydınlatmak için ellerinden geleni yapacaklarını bildirdi. 

Ansbach Emniyet Müdürü Roman Fertlinger, patlayıcı maddenin içinde metal parçacıklarının bulunduğu yönünde emarelerin olduğunu ancak bunların nereden getirildiğinin araştırılması gerektiğini belirtti. Fertlinger, olay yerinin incelenmesinin birkaç gün süreceğini kaydetti.

Fertlinger, failin üzerinden çıkan cep telefonunun da inceleneceğini dile getirdi.

Saldırganın öldüğü patlamada 3'ü ağır olmak üzere 12 civarında kişinin yaralandığı bildirildi.

 

HABERE YORUM KAT