Almanya, Türkçe dersi için kira istiyor

Almanya, Türkçe dersi için kira istiyor

Berlin'de 2 belediye, Türkiye'nin koordine ettiği Türkçe derslerinden sınıf kirası istedi. Büyükelçilik, talep edilen 27 bin avroyu ödeyemeyince dersler askıya alındı.

BERLİN  - Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Cemal Yıldız, bu yıl eğitim ve öğretim yılının başlamasına iki hafta kala Mitte Belediyesinden, sınıflar için 27 bin 400 avro kullanım ücreti alınacağına ilişkin bir yazı gönderildiğini kaydetti.

Yıldız, Friedrichshain-Kreuzberg Belediyesinin de 1 Ağustos'ta bu yönde bir bildirimde bulunduğunu ve 28 Ocak 2018'den sonra sınıf kullanım ücreti talep edildiğini söyledi.

Mitte Belediyesinin bu kararı ilçenin bina kullanım yönetmenliğine dayandırdığını, Kreuzberg ilçesinin de söz konusu Türkçe derslerinin okul yönetimi tarafından sunulan derslerin dışında olduğu yönünde gerekçe gösterdiğini ifade eden Yıldız, Mitte Belediyesinde 17 okulda, 571 öğreniciye şu an Türkçe dersi veremediklerini belirtti.

Bu durumu pedagojik sıkıntı olarak gördüklerini ve eğitim yılı başlamasına kısa süre kala böyle bir cevapla karşılaşmalarının kendilerini üzdüğünü dile getiren Yıldız, "Türkçe derslerinin önüne değişik bahanelerle engeller çıkartılması düşündürücü ve endişe vericidir." diye konuştu.

"Bu tutumunun daha sonraki yıllarda yaygınlaşmasından endişe ediyoruz." diyen Yıldız, belediyelerin kararına itiraz ettiklerini aktardı.

Cemal Yıldız, Berlin'de diğer belediyelerin ise Türkçe'nin, okulların sunduğu dersler kapsamına girdiği ve burada kamu yararı bulunduğu gerekçesiyle sınıf kullanımını ücretsiz vereceklerini ifade ettiklerini söyleyerek, sadece söz konusu iki belediyenin durumu farklı yorumladığına dikkati çekti.

Almanya genelinde eğitim çağında toplam 600 bin Türk kökenli çocuğun bulunduğunu, Türkiye'den gelen 505 MEB öğretmeninin ulaştığı öğrenci saysının ise 37 bin civarında olduğunu anlatan Yıldız, Berlin'de 2016-2017 eğitim yılında 55 MEB öğretmeninin yaklaşık 4 bin öğrenciye ders verdiğini bildirdi.

ekran-resmi-2017-07-12-21.30.23.png

HABERE YORUM KAT
1 Yorum