'Almanya ile ilişkiler seçimden sonra düzelir'

'Almanya ile ilişkiler seçimden sonra düzelir'

Başbakan Yardımcısı Işık, "Eminim Almanya'daki seçimler bittikten sonra ilişkilerimizde normalleşme olacaktır. Buna hem Avrupa'nın hem de Türkiye'nin ihtiyacı var" dedi.

KOCAELİ - Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, "Maalesef Avrupa'da son dönemde ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İslamofobya artış trendinde. Bunun bize yansıttığı olumsuz maalesef bir takım sonuçlar var. Ama özellikle 25 Eylül'den sonra, Almanya'daki seçimlerden sonra, Avrupa Birliği ile ilişkilerin bütün zorluklara rağmen belirli düzeye geleceğine inanıyorum." dedi.

"Hem Avrupa'nın hem de Türkiye'nin ihtiyacı var"

Işık, ilk çeyrek büyümesinin yüzde 5 olduğunu hatırlatarak, "İkinci çeyrekte de yüzde 5'in üzerinde bir büyüme bekliyoruz, üçüncü çeyrek büyümesinin daha da iyi olacağını ön görüyoruz. Arzumuz ne? Hem istihdam oluşturan, hem de katma değer üreten bir ekonomi olarak, yolumuzu emin adımlarla yürümek." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Birliği ilişkilerine de değinen Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tabii ki 2017 Avrupa için zor bir yıl oldu. Avrupa'da arka arkaya büyük ülkelerin, Avrupa Birliği'nin bel kemiğini oluşturan ülkelerin seçimleri vardı. Almanya'nın 25 Eylül'deki seçimiyle büyük ülkelerin seçimleri bitmiş olacak. Maalesef Avrupa'da son dönemde ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İslamofobya artış trendinde. Bunun bize yansıttığı olumsuz maalesef bir takım sonuçlar var. Ama özellikle 25 Eylül'den sonra, Almanya'daki seçimlerden sonra, Avrupa Birliği ile ilişkilerin bütün zorluklara rağmen belirli düzeye geleceğine inanıyorum.

Gümrük Birliği'nin güncellenmesi talebi, karşılıklı bir taleptir. Kamu alımları da dahil, bu talep karşılıklıdır. Bizim bu noktada en önemli önceliğimiz, olur da Türkiye TTIP'e giremezse büyük bir pazar kaybına sebep olabilirdi. Zaten şu anda yeni Amerikan yönetimi TTIP'yi biliyorsunuz rafa kaldırmış durumda. Ama Türkiye'nin Gümrük Birliği'ni güncellenmesi konusundaki karşılıklı iradeye bağlı anlayışı sürüyor. Ben eminim Almanya'daki seçimler bittikten sonra ilişkilerimizde normalleşme olacaktır. Buna hem Avrupa'nın hem de Türkiye'nin ihtiyacı var. Karşılıklı ihtiyaçlar mutlaka ilişkileri dengeye oturtur. Buna inanıyorum."

ekran-resmi-2017-07-12-21.30.23.png

 

 

HABERE YORUM KAT