Almanya bütçe fazlası rekor kırdı

Almanya bütçe fazlası rekor kırdı

Alman devleti 2016 yılını 23 milyar 700 milyon avro ile rekor düzeyde bütçe fazlası ile kapattı.

BERLİN - Alman İstatistik Dairesi'nin verilerine göre federal devlet, eyaletler, belediyeler ve sosyal kasalar 2016 yılında harcadığından 23,7 milyar avro fazlasını tahsil etti. Milli gelire oranla devlet gelirlerindeki artış ön tahminlerin de üzerine çıkarak yüzde 0,8 oldu.

Vergi gelirlerinin artması ve işsizliğin azalması sayesinde federal devlet bütçesi üç yıldır fazla veriyor.

Deutsche Welle'nin 2016’da sosyal sigortaların bütçe fazlası 8 milyar 200 milyon, federal devlet bütçesinin fazlası ise 7 milyar 700 milyon avro oldu. Devlet bütçesi fazlası 2015’te 10 milyar avroyu bulmuştu. Eyalet ve belediye bütçeleri de fazlayla kapandı.

Yılın üçüncü çeyreğinde yavaşlar gibi olan büyüme ekim – aralık döneminde bir önceki üç aya göre yüzde 0,4 oranında arttı. Böylece Almanya 2016’yı yüzde 1,9’luk büyüme hızıyla kapatmış oldu.

Avrupa’nın en büyük ekonomisi yılın son çeyreğinde kamu ve özel tüketim harcamaları, mülteciler için yapılan harcamalar ve inşaatçılıktaki yüksek konjonktür sayesinde canlılığını sürdürürken ihracatta rekor kırdı ama ithalatın ihracattan fazla artması büyümeye fren etkisi yaptı. 

 

HABERE YORUM KAT
2 Yorum