Afyon'dan Almanya'ya gül yağı gönderiliyor

Afyon'dan Almanya'ya gül yağı gönderiliyor

Afyonkarahisar'ın küçük bir ilçesi olan Başmakçı'da 45 yıl önce kurulan kooperatif aracılığıyla 60 üreticinin ekolojik tarımla ürettiği gülden elde edilen gül yağı, Almanya ve Fransa'daki ilaç ve kozmetik fabrikalarına gönderiliyor.

AFYONKARAHİSAR - Afyonkarahisar'ın küçük ilçesi Başmakçı'da 45 yıl önce kurulan kooperatif aracılığıyla 60 üreticinin ekolojik tarımla ürettiği gül çiçeğinden elde edilen gül yağı, Almanya ve Fransa'daki ilaç ve kozmetik fabrikalarından rağbet görüyor.

İlçe ve yakın köylerde üretilen gül çiçeğinin değerlendirilmesi amacıyla Başmakçı Kooperatifi (BAŞKOOP) bünyesinde kurulan gül yağı fabrikasında yılda yaklaşık 150 ila 200 ton gül çiçeği işleniyor. Tesiste üretilen ekolojik gül yağının tamamına yakını ihraç ediliyor.

BAŞKOOP Gül Yağı Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dalgalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kooperatifin 1972 yılında üyeler ve üreticilerin katkılarıyla kurulduğunu söyledi.

Ekolojik ve konvansiyonel olmak üzere iki farklı alanda üretim yaptıklarını anlatan Dalgalı, ekolojik gül yağının sadece ilaç sanayisinde, normal gül yağının ise kozmetik alanında kullanıldığını aktardı.

Kooperatifin 800 aktif üyesinin bulunduğunu belirten Dalgalı, Başmakçı, Dazkırı ve Dinar ilçelerinin yanı sıra Burdur’un bazı köylerinden gül alımı yaptıklarını ifade etti.

Anadolu'da önemli bir geçmişi olan rosa damascena cinsi gül üretimi gerçekleştirdiklerini dile getiren Dalgalı, şöyle devam etti:

"Tesisimizde geçen yıl 150 ton civarında gül çiçeği işlemiştik. Yağışlardan dolayı bu yıl bölgedeki rekolte yüksek olduğu için yaklaşık 200 ton gül çiçeği işledik. Gülü damıtarak ekolojik ve konvansiyonel gül yağı elde ettik. Yaklaşık 3,5 ton gül çiçeğinden 1 litre gül yağı elde ediyoruz. Geçen yıl 60 litre üretimimiz vardı. Bu yıl 70 litre gül yağı üretimi gerçekleştirdik. Gül yağının fiyatı geçen yıl 12 bin avroydu. Bu yıl henüz piyasa tam belli değil. Sezon bitiminde maliyetimizi çıkarıp, buna göre satış yapacağız. Geçtiğimiz yıl 700 bin avroluk satış yaptık. 2017 yılında Almanya ve Fransa'ya gül yağı ihracatında 1 milyon avroya ulaşmayı hedefliyoruz."

Üretilen gül yağının büyük bir bölümünü Almanya ve Fransa’ya ihraç ettiklerine dikkati çeken Dalgalı, kalan kısmının da İstanbul'a gönderildiğini anlattı.

Dalgalı, talep üzerine gül suyu ve gül kurusu üretimi de yaptıklarını, geçen yıl Isparta'daki birçok işletmeye 40 tonun üzerinde gül suyu gönderdiklerini kaydetti.

"Ekolojik gül yağına talep çok fazla"

Ziraat mühendisi Nihat Harmankaya da kooperatifin esas amacının yöre halkına yağ gülü yetiştiriciliği yaptırmak ve hasat edilen gül çiçeğini işleyerek ihraç etmek olduğunu vurguladı.

Ekolojik gül yağı üretimine 1992 yılında hazırlanan proje kapsamında başladıkları bilgisini veren Harmankaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"1992 yılında Türkiye’de ilk defa ekolojik gül yağı üretimi projesini başlattık. Bu kapsamda yöredeki 16 köyde 60 üreticiyle projemiz devam ediyor. Dünyadan ve ülkemizden ekolojik gül yağına talep çok fazla. Hastalık ve zararlılarla mücadeleden dolayı Isparta’da bu konuda istenen seviyede çalışma yapılamıyor. Bizim en büyük avantajımız ekolojik tarımdır. Hedeflerimiz doğrultusunda yöremizdeki ekolojik tarım arazilerini rantabl şekilde artırmayı planlıyoruz."

HABERE YORUM KAT