AB: Herkese vize verme zorunluluğu yok

AB: Herkese vize verme zorunluluğu yok

AB Adalet Divanı, üye ülkelerin, işkence veya insanlık dışı muamele görme riski altında olan kişilere vize vermesi gibi bir zorunluluğu bulunmadığına hükmetti.

BRÜKSEL - AB mahkemesi, Belçika'ya vize başvurusu reddedilen Suriyeli ailenin açtığı davada kararını verdi.

Kararda, "Üye devletlerin, AB yasalarına göre, sığınma başvurusunda bulunmak amacıyla kendi topraklarına girmek isteyen kişilere insani vize verme zorunluluğu yok ancak ulusal yasaları temelinde bunu yapmakta özgürler." ifadesi kullanıldı.

Adalet Divanı Başsavcısı Paolo Mengozzi'nin aileye insani amaçlarla vize verilmesi gerektiği görüşüne karşı verilen bu kararla, olası sığınma başvurusunun yolunun kapatıldığı değerlendiriliyor.

Belçika'nın "Evet! kazandık" sevinci

Daha önde alınan yerel mahkeme kararlarına rağmen aileye vize verilmesini reddeden Belçika Mülteci ve Göç Bakanı Theo Francken, sosyal medya heabından, "Evet! Kazandık" şeklinde mesaj paylaştı.

Francken, "bu hayati davada Adalet Divanı kararında Belçika'yı destekleyen 13 AB üyesi ülkeye" teşekkür etti.

Süreç

Halep'te yaşayan 2 çocuklu Suriyeli Hristiyan aile, savaştan kaçmak ve Belçika'ya gelebilmek için insani amaçlarla verilen vizeye başvurmuştu. Baba, silahlı bir grup tarafından kaçırılması, dövülmesi, işkence görmesi ve sonrasında fidye ödeyerek serbest kalmasını gerekçe göstermişti.

Ancak Belçika'ya vardıklarında aileye vize verilmesi, Belçika Mülteci ve Göç Bakanı Francken tarafından reddedilmişti. Yerel mahkemelerin aile lehine verdiği kararlardan sonra Belçika Sığınma ve Göçmenlik Bürosu, Avrupa Adalet Divanı'ndan görüş istemişti. Adalet Divanı Başsavcısı Mengozzi, aileye insani amaçlarla vize verilmesi gerektiği yönünde görüş bildirmişti.

Son yıllarda yaklaşık 1,5 milyon sığınmacının geldiği Avrupa, göçü azaltmak için üçüncü ülkelerle anlaşama yapmak, duvar veya dikenli teller örmek, sığınmacıları sınır dışı etmek gibi yöntemlere başvuruyor.

HABERE YORUM KAT