AB Bakanı Bozkır: Türkiye-AB ilişkileri kritik

AB Bakanı Bozkır: Türkiye-AB ilişkileri kritik

AB Bakanı Bozkır, Türkiye’nin AB ile ilişkilerde kritik bir tabloyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

STRAZBURG - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türkiye'nin Türk vatandaşlarına Schengen bölgesinde vize uygulamasının kaldırılması için çok çaba sarf ettiğini belirterek "Biz 72 beklentiyi siyasi bir bakışla karşıladığımızı kesin olarak düşünüyoruz. Ancak eksik beklentiler olduğunun ifade edilmesi, bunların içinde de son 3 güne kadar hiçbir temasımızda dile getirilmeyen Terörle Mücadele Yasası'ndaki bir değişikliğin bu beklentiler içine dahil edilmesi bu süreci şu anda bulunduğumuz kritik noktaya getirmiştir." dedi.

Fransa'nın Strazburg kentinde Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi'ndeki temaslarını tamamlayan Bakan Bozkır, Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Bakan Bozkır, Türkiye'nin terörle mücadele açısından önemli günler yaşadığına işaret ederek "450'nin üzerinde şehit verdiğimiz bir ortamda, Türkiye’nin bazı ilçelerinin PKK’lı teröristlerce gasp edilip insanlarımızın huzurunun bozulduğu, operasyonlar düzenlenerek tüm ilçelerimizin teröristlerden temizlendiği bir ortamda Terörle Mücadele Kanunu'ndaki bir değişiklik için Türkiye’de bir adım atma imkanına sahip değiliz. Dolayısıyla vizenin gerekirse kalkmaması pahasına Terörle Mücadele Kanunu'nda da bir değişiklik yapmayacağız" ifadesini kullandı.

Son ana kadar vizelerin kaldırılması için girişimlere devam edeceklerini belirten Bozkır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekim ayında başlattığı bu sürecin kesintiye uğramaması, herhangi bir tehlikeye maruz kalmaması için de bütün imkanları zorlayacaklarını vurguladı.

Bozkır, Türkiye’nin AB ile ilişkilerde kritik bir tabloyla karşı karşıya olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye ile AB ilişkilerinin ilerlemesine yol açan unsurlardan bir tanesinde bir aksama olursa o zaman tüm tablonun ele alınması ve tekrar değerlendirilmesi gibi bir durum ortaya çıkabilecektir. Bütün çabalarımızla bu tehlikeli addettiğim noktalara gelinmemesi için tüm tarafların ellerinden gelen çabayı sarf etmesi ve haziran sonuna kadar vizenin kaldırılması, Türkiye’nin kararlı tutumunu devam ettirerek bu tablonun 'kazan-kazan' diyebileceğimiz, herkesin kazanacağı bir ortamda sürmesi gerekiyor."

Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin son dönemindeki önemli unsurlarından birinin vizelerin kaldırılması anlaşması olduğuna işaret eden Bozkır, "Ancak bununla ilgili olarak 4 Mayıs’ta AB Komisyonu tarafından yayınlanan vizenin kaldırılması tavsiye kararının Avrupa Parlamentosu’na (AP) intikalinde maalesef bazı yanlış anlamalar sonucunda başka türlü bir değerlendirmeye tabi tutulduğunu müşahede ediyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT